Харчування дітей в дошкільному закладі

Загальне керівництво організацією харчування здійснює завідувач дошкільного закладу, яка контролює діяльність комірника, своєчасне постачання продуктів харчування, відповідні супровідні документи, умови їх зберігання, стежить за використанням асигнувань на харчування, бере участь у складання меню-розкладок, контролює роботу харчоблоку, створення безпечних умов роботи харчоблоку, дотримання санітарно-гігієнічних умов під час приготування та роздачі їжі. Періодично перевіряє організацію харчування дітей в групах.

З метою контролю та удосконалення роботи з організації харчування у дошкільному закладі створена Рада з харчуванню, яку очолює завідувач. До Ради входить старша сестра медична, завгосп, комірник, кухар, голова Піклувальної ради, голова профспілки дошкільного закладу. Рада працює за визначеним планом. Коло її повноважень містить контроль за роботою харчоблоку: виконання норм продуктів харчування, перевірка закладки продуктів, виходу готових страв, організація та забезпечення дошкільного закладу продуктами, перевірка готових страв, контрольних порцій, дотримання організації харчування в групах. Засідання Ради відбувається щомісяця, та при наявності проблеми. Домашнє харчування має доповнювати раціон дошкільного закладу. З метою інформування батьків про страви, які отримує дитина в цей день щодня вивішується меню.

Організація харчування дітей в навчальних закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами. Основні із цих норм викладено в Законах України «Про освіту», «Про охорону дитинства», в постановах Кабінету Міністрів України №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах», №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказах МОН України №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних та інтернатних навчальних закладах»; №298 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, №242 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»». Останні із названих документів видані спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

Корисне харчування вашого малюка
Як правильно зберігати продукти та страви в холодильнику
Якість та безпечність харчування
Харчування дітей дошкільного віку