Корисне харчування вашого малюка

eat.20150924-1

ЩО  КРАЩЕ  ЇСТИ  УРАНЦІ?

Пiсля сну дайте дитинi трохи води – у такiй кiлькостi, у якiй вона потребує. Через 15-20 хвилин або пiзнiше запропонуйте дитинi розведений сiк iз сезонних фруктiв. Улiтку – соки з ягiд: чорницi, чорної i червоної смородини, вишнi i т.iн., восени i взимку – з яблук, груш, а весною — з цитрусових. Для кращого перетравлення їжi соки дiтям розводять водою (це важливо!) у пропорцiї 1:1 або одна частина води i двi частини соку. Саме снiданок має обов’язково мiстити будь-яку гарячу страву — з творога, яєць,крупи (молочна каша), м’яса, а також гарячий напiй (чай, какао, кавовий напiй з молоком) або вiтаміназованi напої i соки.

ЩО КРАЩЕ ВЖИВАТИ НА ОБIД?

На обід обов’язковою є перша страва, м’ясна чи рибна страва з гарнiром, у тому числi з овочiв, i напiй (сiк, компоти з свiжих чи сухих фруктiв). Доречно також в обiд давати дiтям свiжi фрукти.

ЯК НЕ ВАРТО ДАВАТИ М’ЯСО ДИТИНI ?

У жодному випадку не можна  давати кісткові бульйони ! Не потрібно і жирних бульйонів. І нарешті, не частіше чотирьохразів на тиждень можна дати будь-яке м’ясо, але не сосиски і не ковбасу. Не варто давати м’ясо з картоплею, це поєднання несприятливе для травлення.

ЩО КРАЩЕ ЇСТИ НА ПОЛУДЕНОК ?

Через 2-3 години можна запропонувати дитині компот або печене яблуко, чай з сухарями, сушкою, нежирним печивом.

ЩО КРАЩЕ ЇСТИ НА ВЕЧЕРЮ ?

Вечеря, частіше, має складатися з білкової  їжi. Зазвичай рекомендують рибу, молочні, крупові, овочеві, творожні чи яєчні страви. А от мясні страви перед сном не рекомендуються. Іноді на вечерю можна дати будь-яку картопляну страву. Діти із задоволенням їдять картоплю з квашеною капустою, солоним огірком. Якщо дитина любить яйця, два-три рази на тиждень дайте їй  яєчню. Можна запропонувати 1-2 варені  яйця, але не додавати до них ще  якісь страви. Власне перед сном можна дати дитині склянку кефіру, молока, ряжанки з печивом, булочкою .

Повторення у раціоні одних і тих же страв чи кулінарних  виробів у найближчі дні не припустимо. У суміжні дні варто уникати використання страв, що готуються з однієї і тієї ж сировини (кашки і гарніри з одного виду круп, макаронні вироби  у різних стравах i т.iн.).

Допустиме    використання  білих коренів (петрушки, селери, пастернаку), укропу, лаврового листа, свіжої зелені, а також кориці і ваніліну.

Ось таке просте, але  розумне харчування принесе користь  Вашій дитині. Звичайно, якщо дитина хвора, то лiкар разом з батьками можуть коректувати дiєту, виходячи з конкретних особливостей захворювання.